Luovia leikkejä, liikunnan riemua ja oppimaan oppimisen taitoja eskariluokassa

“Oon tehny kuperkeikkoja ja hyppiny ja kiipeilly!” kertoo 6-vuotias Nella innoissaan. “Siinä saa rimpuilla”, huikkaa toinen eskarilainen. Lapset  kertovat, että LeaDo:n taskustosta on joskus löytynyt yllätyksiä ja oppimiskeskukseen kiinnitettävän kankaan takaa on päässyt esittämään nukketeatteria.

Tässä eskariluokassa on toden totta otettu LeaDo -oppimiskeskus innokkaasti käyttöön! Varhaiskasvatuksen opettaja Paula kertoo käyttävänsä oppimiskeskusta kuusivuotiaiden kanssa esimerkiksi oppitunnin rakenteen luomiseen, moniosaisten ohjeiden ja tehtävien pilkkomiseen, päivittäisen liikkumisen tukemiseen, tauotukseen ja numeroiden opetteluun. Eteenkin värikäs  numerotaskusto on ollut Paulan luokassa kovassa käytössä ja sen avulla lapset ovat oppineet numerot nopeasti. Oppimiskeskukseen kuuluva kello on käytössä siivouskellona kun on aika siivota lelut ja leikit pois – siinä hyvä esimerkki rakenteen luomisesta ja lasten osallisuuden tukemisesta!

Lapsille LeaDo:sta on tullut tärkeä osa eskariluokkaa ja keskuksen eri välineet ovat innostaneet motoriikan harjoittelun lisäksi lapsia erilaisiin luovien leikkien kehittelyyn. Esimerkiksi värikkäät patjapalat inspiroivat heti saavuttuaan lapset kokeilemaan erilaisia rakentelu- ja majaleikkejä. Lapset ovat puhuneet LeaDo:sta myös kotona niin innostuneesti, että osa perheistä on hankkinut kotiin omat voimistelurenkaat tukemaan lasten päivittäistä liikkumista. 

LeaDo sopii Paulan mielestä erinomaisesti käyttöön varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Oppimiskeskus tukee motoristen taitojen lisäksi erityisen hyvin leikin kautta oppimista sekä laaja-alaisen osaamisen taitojen kehittymistä. LeaDo:n taskuston avulla esimerkiksi askarteluprojektin voi pilkkoa vaihe vaiheelta osiin. Lapsille on värikoodattujen taskujen avulla myös helppo luoda yksilöllisiä oppimispolkuja ryhmässä, jossa opetus vaatii eriyttämistä. Samalla ajattelun ja oppimisen taidot kehittyvät ja toiminnallinen lähestymistapa oppimiseen lisää lasten osallistumista ja vaikuttamista – ihan niin kuin varhaiskasvatussuunnitelmakin  edellyttää.