Vinkkejä askarteluun LeaDo:n avulla – Paulan Piparkakkuprojekti

Tervetuloa seuraamaan vaihe vaiheelta LeaDo:n avulla toteutettua jouluista askartelutuokiota! Tuokion tavoitteena oli tutustua piparkakkutaikinan eri ainesosiin, reseptin seuraamiseen ja leipomisen eri vaiheisiin. Samalla harjoiteltiin käden ja silmän koordinaatiota sekä käden hienomotoriikkaa piirtämällä ja leikkaamalla. Tuokio sisälsi myös tasapainoharjoittelua. Tämä kaikki toteutui Paulan eskariluokassa hauskalla tavalla LeaDo -oppimiskeskuksen avulla ohjatun leikin kautta.

Ensin tutkitaan yhdessä reseptiä ja haistellaan miltä erilaiset mausteet tuoksuvat. Paula on valmistellut reseptin ja opettajan ohjeen etukäteen kestäviksi ja taskuun sopiviksi versioksi. Tätähän voi käyttää myöhemmin vaikka naapuriluokan opettaja!

Eri vaiheiden tarvikkeet ovat valmiina omissa taskuissaan odottamassa lapsia. Hmmm… piparkakkujen paistamiseen tarvitaan pelti. Kävisikö joku lapsista kurkistamassa taskuun numero yksi? 

“Pelti” löytyy! Seuraavaksi pellille tarvitaan leivinpaperia.

Taskustolle mennään tällä kertaa tasapainoilemalla puomia pitkin. Leivinpaperi pilkottaa kakkostaskussa.

Askartelu tehdään pienryhmässä ja jokainen lapsi pääsee vuorollaan tasapainoilemaan ja hakemaan taskusta seuraavassa vaiheessa tarvittavan uuden materiaalin. Tässä kuvassa  haetaan piparitaikinaa.

Lapset saavat valita mieleisensä piparkakkumuotin askartelua varten.

Kynäotteen pitäminen ja muotilla muodon piirtäminen samanaikaisesti on tarkkaa hommaa!

On aika asetella piparkakut pellille ja laittaa ne uuniin paistumaan!

Seuraavaksi pitää katsoa reseptistä, mikä on sopiva uunin lämpötila ja kuinka kauan pipareita paistetaan. Kohta pirahtaa!

Piparkakut saatiin pois uunista juuri ennen välitunnin alkua, ja ne jäivät luokkaan jäähtymään. Seuraavalla tunnilla lapset pääsivät koristelemaan piparkakkunsa ja ne ripustettiin luokan seinälle tuomaan jouluista tunnelmaa. Lapset eläytyivät leipomisleikkiin niin hyvin, että eräs lapsista totesi pipareiden tultua uunista : “ei saa koskea, ne on vielä kuumia!”. Askarteluprojekti onnistui hyvin ja lapset innostuivat iltapäivällä jatkamaan leipomisleikkiä omaehtoisesti. Kiitos Paula-opettajalle ja ahkerille pikkuleipureille!